Hoe kan je cortisol verlagen met supplementen?

Je voelt je gestrest, slaapt slecht en de kilo’s lijken zich vooral rond je buik op te stapelen. Het kan zijn dat je cortisolniveau te hoog is. Cortisol helpt je om te gaan met stress, maar als je cortisolniveau te hoog is, kan dat allerlei vervelende effecten hebben. Gelukkig zijn er manieren om je cortisolspiegel te verlagen. In deze gids ontdek je hoe je jouw cortisol kan verlagen met supplementen.

Cortisol verlagen

Wat is cortisol en waarom is het belangrijk?

Cortisol is een hormoon dat je lichaam helpt bij het reguleren van je stofwisseling, immuunsysteem en stressrespons. Het wordt geproduceerd door de bijnieren en komt vrij bij stressvolle situaties om je lichaam te helpen omgaan met de stressor. Hoewel cortisol nodig is om goed te functioneren, kunnen te hoge niveaus problemen veroorzaken zoals gewichtstoename, slapeloosheid, angst en vermoeidheid. Te veel cortisol gedurende een langere periode kan je lichaam zwaar belasten en je gezondheid negatief beïnvloeden.

Hoe herken je een te hoog cortisolniveau?

Een te hoog cortisolniveau kan zich op verschillende manieren laten zien. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

  1. Gewichtstoename, vooral rond de buik: Te veel cortisol kan ervoor zorgen dat je meer vet opslaat, vooral rond je buik. Dit kan bijdragen aan overgewicht en obesitas.
  2. Slapeloosheid: Hoge cortisolspiegels kunnen je slaappatroon verstoren, waardoor je moeilijk in slaap valt of niet goed doorslaapt. Dit leidt tot chronische vermoeidheid.
  3. Angst en depressie: Chronisch hoge cortisolniveaus kunnen je stemming beïnvloeden, wat kan leiden tot gevoelens van angst, prikkelbaarheid en depressie.
  4. Hoge bloeddruk: Cortisol speelt een rol bij het reguleren van je bloeddruk, en te hoge niveaus kunnen leiden tot hypertensie, wat je risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
  5. Vermoeidheid: Ondanks dat je voldoende rust neemt, voel je je uitgeput. Dit komt doordat een constant hoog cortisolniveau je energiereserves uitput en je lichaam onder constante spanning houdt.

    Kunnen supplementen helpen om cortisol te verlagen?

    Gelukkig zijn er verschillende supplementen die kunnen helpen om je cortisolniveau te verlagen en je stress te beheersen. Hier zijn enkele van de meest effectieve:

    1. Magnesium helpt bij de regulatie van cortisol. Studies tonen aan dat magnesiumsupplementen kunnen helpen om stress te verminderen en de cortisolspiegels te verlagen. Magnesium vind je in supplementen, maar ook in voeding zoals groene bladgroenten, noten en zaden. Zo bevat Energy 06 magnesium, wat helpt bij het behouden van optimale energieniveaus.

    2. Ashwagandha is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om stress te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha kan helpen om cortisolspiegels te verlagen en je algehele stressrespons te verbeteren. Anti-Stress 03 bevat zowel ashwagandha als magnesium, wat het ideaal maakt tegen stress en hoge cortisolspiegels.

    3. Omega-3 Vetzuren, voornamelijk gevonden in visolie, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen om cortisolniveaus te verlagen. Suppletie met omega-3 kan bijdragen aan een betere stressbeheersing en algehele gezondheid. Omega-3 vetzuren ondersteunen ook de hersenfunctie en kunnen helpen bij het verminderen van angstgevoelens.

    4. Fosfatidylserine is een stof die kan helpen om cortisol te verlagen. Het wordt vaak gebruikt om de cognitieve functie te verbeteren en stressgerelateerde symptomen te verminderen. Deze fosfolipide ondersteunt de hersencellen en helpt bij het reguleren van de stressrespons.

    5. Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt om de effecten van stress op het lichaam te verminderen. Suppletie met vitamine C kan bijdragen aan het verlagen van cortisol en het verbeteren van je algehele gezondheid. Vitamine C ondersteunt ook het immuunsysteem, wat vaak onder druk staat bij chronische stress.

    Zijn er andere effectieve manieren om cortisol te verlagen?

    Naast supplementen zijn er ook andere effectieve manieren om je cortisolniveau in balans te houden. Voeding speelt een cruciale rol bij het reguleren van cortisol. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vezels en gezonde vetten kunnen helpen om stress te verminderen en de cortisolspiegels te verlagen. Denk hierbij aan fruit, groenten, volle granen, noten en zaden.

    Stressmanagement is een andere belangrijke factor. Het ontwikkelen van effectieve stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen, kan je geest kalmeren en je cortisolniveau verlagen. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of sporten, kan ook helpen om stress te verminderen.

    Daarnaast is voldoende slaap essentieel, omdat slaapgebrek kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus. Streef naar 7-9 uur kwalitatieve slaap per nacht, creëer een rustgevende slaapomgeving en houd een consistent slaapritme aan. Door deze strategieën te combineren, kun je je cortisolniveau effectief beheren en je algehele welzijn verbeteren.

      Conclusie

      Het verlagen van cortisol is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn. Supplementen zoals magnesium, ashwagandha, omega-3 vetzuren, fosfatidylserine en vitamine C kunnen effectief zijn bij het beheersen van je cortisolniveaus. 

      Zo bevat Anti-Stress 03 zowel ashwagandha als magnesium, wat ideaal is tegen stress en hoge cortisolspiegels. Indien je behoefte hebt aan extra magnesium en wilt zorgen voor optimale energieniveaus, kan Energy 06 de geschikte oplossing zijn om je cortisolgehalte in balans te houden.

      Door deze tips te volgen en de juiste supplementen te gebruiken, kun je je cortisolgehalte in balans houden en genieten van een gezonder, stressvrij leven. Neem de controle over je gezondheid en welzijn, en zeg vaarwel tegen overmatige stress!

      Pharmacist Dirk
      Founder Metis Supplements

      ← Previous Post Next Post →

      Waarom Metis

      Krachtige supplementen die doen wat ze Beloven

      Metis ondersteunt je bij het aanpakken van stress, slaap- en energieklachten met zorgvuldig samengestelde supplementen. Ontwikkeld door Apotheker Dirk in samenwerking met KU Leuven-experts, bundelen we wetenschappelijke kennis en persoonlijke ervaring om effectieve formules te garanderen. Onze producten bevatten hooggedoseerde, natuurlijke ingrediënten die beter opneembaar zijn voor een voelbaar en duurzaam effect.

      In tegenstelling tot veel andere merken, kiest Metis voor therapeutische formules die écht werken, zonder minimale doseringen. We focussen op de oorzaken van je klachten, zoals stress die je slaap en energie verstoort, en bieden zo een langdurige verbetering van je welzijn. Metis is beschikbaar bij meer dan 600 apotheken in België en Nederland.

      Read more

      Online Vragenlijst

      Ontvang je persoonlijk advies

      Vul hieronder de online vragenlijst in, en ontvang persoonlijk advies op basis van jouw lichaam en levensstijl.

      Read more